Hoe denkt Noordoostpolder over aardgasvrij?

Foto: mhpublicaties.nl

Gemeente Noordoostpolder heeft inwoners gevraagd hoe zij denken over aardgasvrij wonen. Een grote meerderheid vindt betaalbaarheid het belangrijkst.

Bij de overstap naar aardgasvrij wil men evens zelf kiezen voor een aardgasalternatief. Verder vindt men comfort en een duurzame oplossing belangrijk.

Wethouder Anjo Simonse: “Dit is een duidelijk signaal. Ik vind het belangrijk dat we voor alle inwoners goed kijken naar de beste en meest betaalbare oplossing voor de verschillende situaties die er zijn.” De gemeente gebruikt de resultaten als input voor de transitievisie warmte. Daarin komt te staan wanneer welke dorpen en wijken kansrijk zijn om te beginnen aan de overstap naar aardgasvrij.

Waar te beginnen met aardgasvrij?

De meeste mensen geven aan dat het hen logisch lijkt te starten in buurten waar toch al werkzaamheden gepland staan. Het gaat dan bijvoorbeeld om het vervangen van riolering of gasnet, nieuwbouw of verbouwingen.

Ook geven inwoners aan te kijken naar buurten waar flinke slagen gehaald kunnen worden met grote gebouweigenaren zoals woningcorporaties. Daarnaast geeft een groot deel aan het raadzaam te vinden daar te starten waar bewoners zelf initiatief willen nemen. Zo’n 800 bewoners hebben de enquête ingevuld. De resultaten staan op www.noordoostpolder.nl/enquete-aardgasvrij

Wanneer is mijn wijk aan de beurt?

Later dit jaar gaat de gemeente de inwoners nog een keer raadplegen voor input. Eind dit jaar moet de transitievisie warmte klaar zijn. Deze komt tot stand in samenwerking met betrokken organisaties en inwoners. De transitievisie warmte geeft de volgorde en planning aan. De komende jaren wordt de visie uitgewerkt in wijkuitvoeringsplannen. Dat gebeurt samen met inwoners uit de betrokken wijken. Daarin komt te staan welke techniek gebruikt gaat worden en er komt een gedetailleerde planning in te staan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen