NOPlinc binnen twee jaar alweer uit de lucht

NOPlinc niet meer online!
NOPlinc niet meer online!
Foto: mhpublicaties.nl

Het tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst 2018 gelanceerde platform NOPlinc, is alweer uit de lucht. “Weggegooid geld”, aldus SP en ONS die de wethouder verantwoordelijk houden.

Het sociale media netwerkplatform voor ondernemend Noordoostpolder werd geïnitieerd door de gemeente en met een subsidie van 100.000 euro in handen gegeven van Stichting Noppedia. Na een jaar was al duidelijk dat de site niet aan de verwachtingen voldeed.

De stichting heeft zelf aangegeven niet door te willen gaan met de activiteiten. Maar dat gebeurde nadat de onderhoudssubsidie van twee keer 10.000 euro voor februari 2019-februari 2020 was aangevraagd. De helft daarvan was al uitgekeerd en wordt nu teruggevorderd. Het college heeft tevens de broncodes van de website teruggevorderd.

Wethouder mag blijven

In de raadsvergadering van maandag 11 november zegden ONS en SP het politieke vertrouwen in financieel wethouder Hans Wijnants op, maar ze vonden verder geen medestanders. “Onacceptabel dat zo met gemeenschapsgeld wordt omgesprongen”, vindt Sacha Werkman van ONS, die vindt dat Wijnants veel te weinig heeft gedaan om het fiasco te voorkomen. 

In een reactie toonde de wethouder zich feller dan in zijn eerste betoog. “Ik baal als een stekker. Iets waaraan we met z’n allen met veel enthousiasme zijn begonnen, is niet geworden wat we hadden verwacht. Doodzonde dat daarmee gemeenschapsgeld is gemoeid”, aldus Wijnants.

De andere partijen zijn ook kritisch over het proces rondom NOPLINC, maar zien daarin geen reden om Wijnants weg te sturen. “We zijn tevreden over zijn functioneren in de afgelopen vijf jaar”, zegt Rien van der Velde van oppositiepartij PvdA bijvoorbeeld. “Deze motie van wantrouwen is een te zwaar middel: gele kaart en doorspelen”, vindt Wim van Wegen van D66. Ook GroenLinks ‘distantieert’ zich van de motie van wantrouwen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen