Zieke essen in Emmelerbos worden verwijderd

Essentaksterfte
Essentaksterfte
Foto: Gemeente Noordoostpolder

Inmiddels is in Nederland al 80% van de essenbossen aangetast door essentaksterfte. De ziekte is helaas niet te bestrijden.

In het Emmelerbos ontstaat er steeds meer gevaar op vallende (grote) takken en omvallende bomen. Daarom worden de  zieke bomen voor de veiligheid verwijderd. ‘Hier beginnen we donderdag 10 oktober mee’, meldt gemeente Noordoostpolder op haar website.

De ziekte tast de bomen ernstig aan. Steeds meer delen van takken sterven af en de bomen verzwakken. Het gevolg is dat takken van de boom vallen en het risico op omvallende bomen wordt steeds groter.

gezonde essen blijven staan

Het gaat alleen om de zieke en sterk verzwakte essen. Afgelopen zomer zijn alle essen gecontroleerd. Gezonde essen zijn gemarkeerd zodat we die kunnen laten staan.

gevarieerde bestand van bomen

De essen ontbreken straks in het grootste deel van het bos. Uit de inventarisatie afgelopen zomer is gebleken dat in het hele bos een mix van jonge en oudere bomen aanwezig is. Daarom wordt er vanuit gegaan dat er geen nieuwe bomen hoeven te worden bij geplant. Na het kappen van de essen wordt dit nog een keer bekeken. Daar waar nodig is worden alsnog bomen bij geplant.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen