Zorg over wegvallen spoedeisende zorg Lelystad

Foto: Fotopersbureau Steenwyck

Spoedeisende zorg keert niet terug in Lelystad. Noordoostpolder en de buurgemeenten Urk, Lelystad en Dronten en de provincie uitten hierover hun zorg.

Zij hebben vrijdag 12 juli een gezamenlijke brief geschreven aan minister Bruins waarin zij reageren op het rapport ‘Toekomstverkenning zorg in Flevoland’. Het betreft een inhoudelijke reactie op de conclusies en adviezen voor het zorglandschap in Flevoland. De gezamenlijke brief is te lezen op noordoostpolder.nl

Door het faillissement van de MC IJsselmeerziekenhuizen ontstond eind 2018 de behoefte om een toekomstvisie voor de zorg in Flevoland te ontwikkelen. Het rapport is opgesteld in opdracht van minister Bruins van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Samenwerken aan toekomstbestendige zorg

Wethouder Marian Uitdewilligen: “Het faillissement van de MC IJsselmeerziekenhuizen vorig jaar vroeg extra inzet van al onze zorgverleners. Ik waardeer hoe iedereen zich hiervoor heeft ingezet. Het wegvallen van de spoedeisende zorg in Lelystad leidt tot zorg. En deze zorg is verwoord in de gezamelijke reactie.”

“De ontstane situatie, door het wegvallen van de MC IJsselmeerziekenhuizen, willen we omdraaien naar iets positiefs. Samen kunnen we werken aan toekomstbestendige gezondheidszorg die voorop loopt op andere regio’s. Met de toegezegde extra innovatiemiddelen vanuit het ministerie en de zorgverzekeraar kunnen we innovatieve zorg vorm geven.”

“Dit is een kans om goede zorg vanuit de ogen van de cliënt te organiseren; zo prettig en thuis mogelijk. Met samenwerking tussen Antoniuszorggroep, Thuiszorg, Huisartsen en de ambulancedienst op een plek. Eerste hulp dichtbij, voldoende ambulances in het gebied en mogelijkheid tot revalidatie en tijdelijk verblijf. Zorg die ertoe leidt dat mensen graag in dit gebied willen werken. Want naast bereikbaarheid van zorg is ook beschikbaarheid van personeel een aandachtspunt voor de toekomst.”

Middelen voor innovatie

De agenda voor de toekomst is onderdeel van de Toekomstverkenning. Deze agenda biedt voor de zorg en de gemeente kansen om samen te werken aan een betere (preventieve) gezondheidszorg in Flevoland. De gemeente wil graag haar steentje bijdragen, maar roept de minister en zorgverzekeraar op om ook hun verantwoordelijkheid te blijven nemen.

Alleen met middelen kan innovatie op gang komen en blijven. De gemeente blijft betrokken bij de provinciale zorgtafels, waar ook het ministerie een vinger aan de pols blijft houden over de voortgang van de agenda voor de toekomst.

Openbare vergadering

Op 27 augustus is er een gezamenlijke openbare vergadering voor de Gemeenteraden en Provinciale Staten waarin Bas Leerink, Associate Partner van IG&H | Health en eindverantwoordelijk voor de verkenning, een toelichting geeft op het rapport.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen