Informatiemarkt energie heeft positieve spin-off

Zo’n zestig proefritten met een elektrische auto werden er aangevraagd tijdens de informatiemarkt energie vrijdag 17 mei in Emmeloord.

“Voor ons zeker de moeite waard’, zegt Majka Deurloo, coördinator elektrische proefritten van de ANWB. De ANWB organiseert door het hele land XL-evenementen over elektrisch rijden. “De bedoeling is in elke provincie één”, licht Deurloo toe.

“Daarbij zijn ook de importeurs en laadpaalleveranciers aanwezig. De auto’s staan daar stationair. Mensen kunnen ze bekijken, er even in zitten en vragen stellen aan de importeurs over de auto.” Daarnaast sluit de ANWB aan bij tal van kleinere evenementen, zoals vrijdag in Emmeloord waar ook nog eens proefritten werden aangeboden.

“Ongeveer de helft werd op voorinschrijving aangevraagd. De rest was spontane aanloop. De reacties zijn heel positief. Mensen vinden het laagdrempelig. Ze kunnen op deze manier heel neutraal kennis maken met de elektrische auto zonder dat er een dealer bij staat.”

Matige belangstelling

De informatiemarkt in en om FlevoMeer Bibliotheek trok echter niet de publieke belangstelling waar de organisatie en de standhouders op hadden gehoopt. “Jammer”, reageren Marcel van der Voort en Peter Brouwer van de stichting Pioniers van de Toekomst, die namens de gemeente het evenement organiseert. “Dit was toch een uitgelezen kans om je breed te laten informeren over schoon rijden, energiebesparing en duurzame energieopwekking thuis. Kennelijk zijn mensen toch wat afwachtend. Maar misschien lag het ook aan de dag en de tijd. We gaan het uiteraard nog evalueren.”

Het publiek dat aanwezig was kwam echter wel met gerichte vragen, vertelt onder meer Hilly Rooks van de Rabobank. “Wij hebben van een aantal mensen die willen verduurzamen specifieke vragen gehad over financieringsmogelijkheden.”

Als positieve spin-off noemt Brouwer tevens de afspraken tussen standhouders onderling. Michiel van Buuren van INCA Techniek uit Emmeloord spreekt wat dat betreft van ‘een geslaagde dag’. Zo heeft hij contact gelegd met Oegema Mobiliteitscentrum uit Emmeloord en Mango Mobility over respectievelijk verhuur en dealerschap van scootmobiels.

Solarboot

En hij heeft de expertise van zijn bedrijf aangeboden aan de leerlingen van het Technasium voor het verbeteren hun solarboten. “Wij gaan ze ondersteunen, zodat ze de Young Solar Challenge kunnen winnen. Het is vooral een kwestie van processen en technieken aanpassen. Daarvoor komen ze een keer naar de fabriek en we gaan ze helpen met tips en trucs.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen