Banana Awards voor COOP en Spar-winkels Noordoostpolder

Foto: Fairtrade Noordoostpolder

COOP Greidanus in Emmeloord, Spar Ten Napel in Creil, Spar Van Slooten in Nagele en Spar Hoefnagel in Ens hebben donderdag 9 mei een Banana Award uitgereikt gekregen.

Bananen zijn het meest gegeten fruit in Nederland. We eten jaarlijks ruim 720 miljoen (!) bananen, zo’n 42 bananen per persoon. Bananen zijn gezond, lekker en makkelijk uit het vuistje op te eten. Fairtrade Gemeenten vinden het belangrijk dat supermarkten 100% fairtrade bananen inkopen.

Banana Award

Bij COOP Greidanus, Spar Ten Napel, Spar Van Slooten en Spar Hoefnagel hoeft de consument gelukkig niet meer te zoeken naar fairtrade bananen. Zij kopen al hun bananen volgens eerlijke handelsvoorwaarden in, herkenbaar aan het Fairtrade keurmerk.

Fairtrade Gemeenten zetten deze supermarkten graag in het zonnetje met een Banana Award. De award is een beloning omdat zij aantoonbaar maken dat ze een prijs betalen die organisaties van boeren en arbeiders in staat stelt te investeren in betere leef- en werkomstandigheden.

Gemeente Noordoostpolder hoopt dat de award ervoor zorgt dat ook de andere supermarkten in de gemeente de overstap maken en alleen nog maar 100% fairtrade bananen zullen aanbieden in hun supermarkt. Zo weet de consument dat zij een eerlijke prijs betalen aan bananenboeren.

Fairtrade bananen

In 2018 zijn er in Nederland 32 miljoen kilo fairtrade bananen verkocht, dat is ongeveer 1,7 miljoen dollar premie. Per doos bananen wordt één dollar extra betaald aan boerenorganisaties en plantages. De boeren beslissen democratisch waar zij deze premie aan besteden. Bijvoorbeeld aan investering in het bedrijf, het opknappen van hun huis, medische zorg of onderwijs.

Over Fairtrade Gemeente

Gemeente Noordoostpolder draagt de titel Fairtrade Gemeente. In totaal spannen in Nederland ruim honderd Nederlandse gemeenten zich in om de titel Fairtrade Gemeente te behalen of te behouden. Een gemeente verdient de fairtrade titel, als winkels, horeca, bedrijven en organisaties structureel kiezen om fairtrade producten te gebruiken of te verkopen.

Meer informatie op www.fairtradegemeenten.nl en www.pioniersvandetoekomst.nl

Bij de foto: Age Yska (l) en Mohammed El Boundati, medewerkers van Coop Emmeloord, nemen de Banana Award in ontvangst. ©Fairtrade Noordoostpolder

'

Reacties

article
21783
Banana Awards voor COOP en Spar
COOP Greidanus in Emmeloord, Spar Ten Napel in Creil, Spar Van Slooten in Nagele en
https://noordoostpolder.nieuws.nl/gemeente/21783/banana-awards-voor-coop-en-spar/
2019-05-10T13:27:53+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/241/2019/05/10132249/uitreiking-Fairtrade-Award-COOP-Emmeloord-e1557488200542.jpg
bananen, COOP Greidanus, Fairtrade, Spar Hoefnagel, Spar Ten Napel, Spar Van Slooten
Gemeente, Nieuws, Zakennieuws