Gemeente roept eigenaren op asbestdak te vervangen

Asbestdaken moeten voor 31 december 2024 vervangen worden.
Foto: mhpublicaties.nl

Binnen vijf jaar moet alle asbest van de daken zijn. Daarna moet de gemeente optreden als handhaver. Ze roept eigenaren op voor die tijd tot sanering over te gaan.

Gemeente Noordoostpolder heeft een plan opgesteld waarin staat wat er de komende jaren moet gebeuren rond asbest. De rijksoverheid verbiedt asbest op daken na 31 december 2024. Eigenaren van daken zijn verantwoordelijk voor het verwijderen van asbest en de gemeente is toezichthouder bij die saneringen.

Na 2024 is de gemeente ook wettelijk verantwoordelijk voor het handhaven van het asbestdakenverbod. Om die situatie te voorkomen gaat de gemeente werken aan bewustwording van de problematiek.

Landelijk fonds en provinciale subsidie verwijdering asbest

Staatssecretaris Van Veldhoven heeft een landelijk fonds aangekondigd voor de sanering van asbestdaken. Dit fonds wordt specifiek gericht op minder draagkrachtige eigenaren. Het fonds komt dit jaar beschikbaar.

Daarnaast komt provincie Flevoland naar verwachting in maart met een subsidieregeling voor de combinatie asbestverwijdering en plaatsing van zonnepanelen en/of extra isolatiemaatregelen.

8% daken bevat mogelijk asbest

In Noordoostpolder bevat bijna 8% van het totale dakoppervlak mogelijk asbest. Bijna 90% daarvan heeft betrekking op grotere panden met een dakoppervlak groter dan 250m2.

Het verbod van asbestdaken komt er vanwege gezondheidsrisico’s van asbestdeeltjes in de omgeving van verweerde asbestdaken. Deze daken zijn voor 1994 toegepast en zijn in 2024 minimaal 30 jaar oud. Deze verwering begint vanaf 20 jaar en gaat steeds sneller.

Hoe asbest te herkennen

Is uw schuur of garage na 1 januari 1994 gebouwd, dan is het aannemelijk dat er geen asbesthoudende golfplaten op liggen. Vanaf die datum is het gebruik van asbest namelijk verboden. Om er zeker van te zijn dat uw dak geen asbest bevat, checkt u de codes die op de golfplaten zijn aangebracht. De coderingen zitten op de buitenkant vaak aan de rand van een golfplaat. Beginnen de codes met de letters: AT, NF of CAF dan bevatten ze zeker asbest. De afkortingen staan voor:

  • AT – Asbestos Technology
  • NF – Non Friable (hechtgebonden)
  • CAF  – Compressed Asbestos Fibres

De volgende afkortingen staan voor asbestvrij:

  • NT – New Technology
  • AF – Asbestos Free (Asbest Frei)
  • AFM – Asbestos Free Material (Asbest Freies Material)
  • NA – Non Asbestos
  • AP – Amiante Pas
  • AV – Asbest Vrij

Mocht de code niet (goed) leesbaar zijn, dan kunt u voor alle zekerheid een materiaaltest laten doen door een gecertificeerd bedrijf.

Reacties

article
20393
Gemeente roept eigenaren op asbestdak te vervangen
Binnen vijf jaar moet alle asbest van de daken zijn. Daarna moet de gemeente optreden
https://noordoostpolder.nieuws.nl/gemeente/20393/gemeente-roept-eigenaren-op-asbestdak-te-vervangen/
2019-02-01T09:28:05+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/241/2019/02/01090437/IMG_4366.jpg
asbest, asbestdaken, asbestvrij
Gemeente, Nieuws