JOGG-gemeente laat kinderen meer bewegen

Foto: Pixabay.com

Gemeente Noordoostpolder is per 1 januari 2019 een JOGG-gemeente. Kinderen en jongeren worden uitgedaagd meer te bewegen.

Overgewicht en bewegingsarmoede komen steeds vaker voor. Aanleiding voor de gemeente Noordoostpolder om een ‘Jongeren op Gezond Gewicht’ (JOGG) gemeente te zijn. Want voorkomen is beter dan genezen.

Door middel van de JOGG-aanpak worden kinderen en jongeren (0-19 jaar) uitgedaagd om gezonder te leven en meer te bewegen. Op 27 november hebben de landelijke JOGG-organisatie en het College B&W hiervoor een samenwerkingsovereenkomst getekend.

JOGG-aanpak: gezonde keuze is gemakkelijke keuze

Met de JOGG-aanpak wordt een omgeving gecreëerd die kinderen en jongeren uitnodigt om gezond te eten en meer te bewegen. Wethouder Anjo Simonse: “Een gezonde keuze moet een makkelijke keuze zijn. Sport en bewegen moeten toegankelijk zijn. Met de JOGG-regisseur willen we deze gezonde omgeving voor jongeren realiseren.”

De JOGG-regisseur werkt samen met de beweegcoaches van Carrefour. De regisseur werkt samen met onder andere de jeugd, ouders, supermarkten, scholen, sportclubs, huisartsen, zorg- en welzijnsorganisaties en de woningbouwvereniging. De JOGG-regisseur gaat aan de slag met signalen uit de samenleving en organiseert op basis daarvan passende activiteiten.

Aanvullend budget

In het coalitieakkoord is €10.000 opgenomen voor JOGG. Uit dit budget wordt de landelijke bijdrage aan de JOGG-organisatie betaald en is een eerste start gemaakt met een lokaal JOGG-plan. Om de JOGG-aanpak te versterken wordt de gemeenteraad gevraagd om in de periode 2019 tot en met 2021 €17.500 per jaar beschikbaar te stellen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen