Gemeente investeert opnieuw in duurzame led-verlichting

Foto: mhpublicaties.nl

Gemeente Noordoostpolder heeft recentelijk geïnvesteerd in nieuwe, duurzame led-lichtbronnen. Meer dan 800 zijn er geïnstalleerd in bestaande straatlantaarns.

Het energieverbruik van de desbetreffende lantaarns daalt hierdoor met ongeveer 30 procent. Dit heeft voordelen voor zowel het milieu als de gemeentelijke financiën.

In de periode 2008 – 2009 zijn veel armaturen geplaatst waarin toendertijd traditionele lichtbronnen zijn opgenomen. Mede door de duurzame ambities van Noordoostpolder is er tien jaar later besloten om over te stappen op led. Omdat de armaturen nog naar behoren werken, is er gekozen voor de Retrofit methode: armaturen die nog voldoende werken worden voorzien van een nieuwe lichtbron en een gedeeltelijk nieuwe techniek.

De armaturen die ‘geretrofit’ worden, zullen plusminus 30 procent minder energie verbruiken. Led heeft een langere levensduur dan traditionele verlichting. Ook maken led-lampen geen gebruik van een voorschakelapparaat, dat kan uitvallen. Dit zorgt ervoor dat het vervangen van de lichtbronnen drie keer minder vaak nodig is.

Nog meer led gepland

Meer dan 800 PL-lampen zijn vervangen door ruim 800 PS-L 18W lampen, tientallen PS-L 26W lampen en enkele PS-L 9W lampen. De zuinige PS-L lichtbron behaalt dezelfde lichtbeleving en gelijkmatigheid als de conventionele PL-L lampen.

Het vervangen van de verlichting is uitgevoerd door aannemer Dynniq. De aankomende jaren verzorgt deze aannemer in onder andere de gemeente Noordoostpolder het onderhoud aan de openbare verlichting. De aannemer koos voor de levering van de ruim 800 lichtbronnen voor leverancier Saled uit Bunschoten, dat gespecialiseerd is in de Retrofit-methode.

Vorig jaar zijn er al 1500 lampen verduurzaamd middels deze methode. Volgens de planning zullen beide partijen hier de aankomende jaren mee doorgaan om de Noordoostpolder nog duurzamer te maken door middel van led-verlichting.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen