Raad stelt leidende principes Omgevingswet vast

Foto: mhpublicaties.nl

In 2021 gaat de Omgevingswet in. Dit betekent een grote verandering op wettelijk gebied voor de fysieke leefomgeving. Een veelheid aan wetten worden samengebracht in één wet.

Een groot aantal regels wordt gedecentraliseerd en komen bij gemeenten te liggen. Gemeenten krijgen hierbij meer lokale afwegingsruimte. De Omgevingswet wordt qua omvang vergeleken met de transitie in het Sociaal Domein een paar jaar geleden.

Voor gemeente Noordoostpolder reden om stil te staan bij wat dit gaat betekenen voor de manier hoe inwoners te betrekken. En wat het gaat betekenen voor de organisatie. Dit leidde tot het maken van zogenaamde Leidende Principes.

Leidende principes als inspiratiebron

“Wat voor gemeente willen we zijn en hoe willen we omgaan met de samenleving en initiatiefnemers?” De gemeente heeft een gedachtengoed ontwikkeld dat dient als basis voor de manier waarop de wet in Noordoostpolder wordt ingevoerd. Hierbij zijn verschillende groepen betrokken.

Diverse werkgroepen

Er was een werkgroep met inwoners en ondernemers, een werkgroep voor de raad en een ambtelijke werkgroep. Alle groepen doorliepen dezelfde werkvorm. Het resultaat daarvan leidde via een model en via gesprekken tot de vier belangrijkste waarden die de de leidende principes worden genoemd.

“Maatwerk, vertrouwen, dynamisch en belangenafweging.” Deze begrippen kwamen uiteindelijk boven drijven als belangrijkste uitgangspunten bij initiatieven op het gebied van ruimte. Vooral Maatwerk werd vaak genoemd.

Per initiatief betekent dit dat er goed wordt gekeken naar wat er speelt en wat er nodig is. “Vertrouwen in elkaar is van belang in ieder proces. De samenleving wenst bovendien een dynamische overheid die snel reageert zolang het niet ten koste gaat van de kwaliteit. En een zorgvuldige belangenafweging blijft een belangrijke taak voor de overheid bij initiatieven.”

Waar mogelijk wordt alvast gewerkt volgens de genoemde leidende principes. Dat vraagt iets van de gemeente, van de raad maar ook van inwoners, organisaties en ondernemers. Er zal meer overlegd worden aan de voorkant van een initiatief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen