Misser Noordoostpolder in onderzoek Wij Verdienen Beter

Foto: mhpublicaties.nl

Gemeente Noordoostpolder scoort niet goed in het onderzoek Bereikbaarheid Gemeenten 2018 van Wij Verdienen Beter. Een eenvoudige vraag was na een maand nog niet beantwoord.

Van de 380 Nederlandse gemeenten slagen 143 (38 procent) er niet in e-mail van burgers op tijd te beantwoorden. De resultaten van het onderzoek zijn te vinden op: wijverdienenbeter.nl

Reactie gemeente Noordoostpolder

Gemeente Noordoostpolder zegt in een reactie op de resultaten van het onderzoek: “We hebben niet tijdig gereageerd op een via e-mail gestelde vraag. Dat betreuren we. We streven er na alle e-mails binnen twee werkdagen te beantwoorden. Voor ons reden genoeg het proces van beantwoorden van e-mails nog eens extra onder de aandacht te brengen binnen de organisatie”.

Webformulieren

De opmars van webformulieren, ten koste van bereikbaarheid per e-mail, lijkt te zijn gestopt. Nog steeds zijn 77 gemeenten voor hun burgers onbereikbaar per e-mail, maar dit is een daling ten opzichte van 2017 van 22 naar 20 procent. Gemeente Noordoostpolder maakt eveneens gebruik van webformulieren. Op iedere pagina van de website staat echter onderaan bij de contactgegevens ook een e-mailadres vermeld.

Onderzoek Bereikbaarheid Gemeenten

Het onderzoek is voor het vierde jaar op rij uitgevoerd door Wij Verdienen Beter. Alle 380 gemeenten kregen per e-mail (of indien niet beschikbaar via een webformulier) een eenvoudige vraag voorgelegd. De vraag ging dit jaar over waar de gemeentebegroting te vinden is. Overeenkomstig de e-mailgedragslijn voor overheden moet deze vraag binnen twee werkdagen beantwoord worden.

In totaal 38 procent van de gemeenten bleek niet in staat om de vraag op tijd te beantwoorden. Bij 73 gemeenten moest de vraag na 4 weken herhaald worden, omdat nog geen antwoord was ontvangen. Van 24 gemeenten werd in het geheel geen antwoord ontvangen op de eerste of de tweede e-mail.

Correcte aanhef

De gemeenten werden voor het onderzoek benaderd door mystery-burger Eef van de Velden. Er zijn zowel veel mannen als vrouwen die Eef als voornaam hebben. 150 gemeenten (39 procent) gebruikten een niet sekse-neutrale aanhef. Zij deden een gokje of Eef een man of een vrouw is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen