Vitabella uit Noordoostpolder naar Koninklijk Paleis

Oogst Koninklijke aardappel Vitabella
Oogst Koninklijke aardappel Vitabella
Foto: Plantera B.V.

Uit een aardappelveld van de biologisch-dynamische teler Vermuë bij Marknesse zijn vandaag Koninklijke aardappelen geoogst.

Traditiegetrouw gaat het eerste kistje aardappelen uit de volle grond in Noordoostpolder naar de keuken van het Koninklijk Huis. Dit jaar staat het vroege biologische ras ‘Vitabella’ van aardappelhuis Plantera in de schijnwerpers. Burgemeester Aucke van der Werff oogstte de aardappelen samen met Gerard Bovée, directeur van Plantera, onder toeziend oog van de heer Meems, deelnemer van Zorgboerderij Op de Wurf uit Nagele.

Dit jaar werden er extra aardappels gerooid voor de aanwezigen. De deelnemers van Op de Wurf hebben de aardappels gewassen, gesneden en ter plekke tot heerlijke frites gebakken. Alle gasten konden hiervan genieten aan de tafels van het ‘gelegenheidsrestaurant’ bij het Vitabella-veld.

Vitabella is een vastkokende aardappel, die dankzij haar hoge kwaliteit langere tijd bewaard kan blijven. De aardappelen zijn dit jaar laat gepoot, namelijk in de tweede helft van april. Dankzij het warme weer in mei en juni kon de Vitabella toch nu al geoogst worden. Het ras Vitabella onderscheidt zich vanwege de phytophthora-resistentie. Hierdoor is zij zeer geschikt in de biologische teelt voor zowel commerciële doeleinden als voor de moestuin. Om dit te benadrukken, heeft Plantera bij het organiseren van de Koningsaardappel gekozen voor de samenwerking met zorgboerderij Op de Wurf. In de moestuin die bij de zorgboerderij hoort, hebben de deelnemers ook Vitabella-knollen gepoot voor hun eigen gebruik. Zo kunnen niet alleen het Koninklijk Huis, maar ook de deelnemers van Op de Wurf van deze heerlijke aardappel genieten.

Een mooie traditie

De traditie van de Koninklijke aardappel startte in 2013, bij het bezoek van de Koning en Koningin aan Noordoostpolder. Onder auspiciën van het Agrofoodcluster organiseert ieder jaar een ander aardappelhuis in de Noordoostpolder het aanbieden van de Koningsaardappel.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen