LTO roept boeren Schokland op alert te blijven

Foto: Commons Wikimedia

LTO Noordoostpolder de ondernemers uit het gebied rondom Schokland op 4 april bijgepraat over de stand van zaken en de mogelijke gevolgen van het plan Nieuwe Natuur Schokland. 

De belangrijkste boodschap: blijf in de lead en wees alert. Zorg zelf voor een goede en betrouwbare 0-meting door een geaccrediteerde partij. Trek op in gezamenlijkheid en laat je niets zomaar overkomen.

Tijdens deze avond is besloten als ondernemers in collectief op te trekken op dit thema. De namen van de aanwezigen zijn opgeschreven en vanuit de groep wordt er binnenkort een vervolg aan gegeven.

Een consequente en eenduidige boodschap vanuit het gebied is belangrijk. LTO zet zich op de achtergrond in voor de technische details en het aanreiken van informatie en advies. LTO zit tevens aan tafel bij de gemeente en kan zo belangrijke input leveren.

Minister Van Engelshoven van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stelt 12 miljoen euro beschikbaar om archeologische vindplaatsen rond Schokland in stand te houden en hiervoor de grondwaterstand te verhogen.

De archeologische schatten van Schokland worden bedreigd door bodemdaling en agrarische activiteiten. Ook provincie Flevoland, Flevo-landschap, waterschap Zuiderzeeland en Gemeente Noordoostpolder dragen financieel bij: samen 14,6 miljoen euro. Echter, de gemeente stelt wel belangrijke randvoorwaarden.

Inspraak peilbesluit

Er dient binnenkort een peilbesluit genomen te worden omdat er in het gebied een verandering plaats vindt. Het gewenste peil is 1,20. Dit is gebaseerd op het feit dat de percelen dan net niet onder water staan. Daarmee blijven de bodemschatten het beste bewaard.

De 1,20 is op dit moment een rekenkundig getal en staat nog niet vast. Er is geleerd van de oostzijde van Schokland en die lessen worden benut voor het in te richten gebied. Het gebied wordt aangesloten op Tollebeek. Na het kenbaar maken van het peilbesluit volgt een periode van bezwaar. Op dat moment is het aan de ondernemers om te reageren.

Randvoorwaarden gemeente Noordoostpolder

Om voor het project Nieuwe Natuur Schokland doorgang te vinden stelt de gemeenteraad belangrijke randvoorwaarden die opgenomen zijn in een amendement. De gemeente is (deels) verantwoordelijk voor alle schades rondom het project en wil daarom eventuele risico’s uitsluiten. De randvoorwaarden zijn:

  • Het hele gebied in het project brengen
  • Rijksbijdrage bedraagt minimaal 10 miljoen
  • Nulmeting vóór het peilbesluit van het Waterschap
  • Positief hydrologisch onderzoek
  • Alle kavels dienen aangekocht te zijn

Inzet: 0% kans op schade

LTO Noordoostpolder maakt zich hard voor het van tevoren afspreken van een schadevergoeding bij eventuele schades. Dit is echter nog niet gerealiseerd omdat de stakeholders eerst het peilbesluit afwachten.

De ondernemers in de zaal geven te kennen dat ze geen enkele schade tolereren. Een kans op schade is echter anders dan de daadwerkelijke schade. Zo wordt onder een positief resultaat van hydrologisch onderzoek verstaan: minder dan 3% uitstralingsschade voor omliggende landbouwgronden.

Uiteindelijk is het ultieme doel dat de kans op schade 0 is. Belangrijk daarbij is dat er geen discussie kan ontstaan tussen causaal verband van de geleden schade. Daarop ging het in het verleden vaak mis. Daarom is een degelijke 0-meting zo belangrijk, en dit organiseert de ondernemer bij voorkeur zelf of in gezamenlijkheid en laat dit doen door een onafhankelijke partij.

Houd LTO op de hoogte

Kortom, de gemeenteraad heeft nog geen ja gezegd. Pas als de randvoorwaarden uit het amendement uitgevoerd zijn neemt de raad een besluit. Het lezen van de onderzoeken vraagt om kennis en kunde, daarom is het zowel voor de ondernemers als LTO belangrijk in gesprek te zijn met raadsleden om interpretatiemisverstanden te voorkomen.

LTO wil ondersteunen waar nodig en mogelijk. Het is belangrijk elkaar goed op de hoogte te houden. Joost Lumens houdt zich in het bestuur bezig met bodemdaling, Marien Verhage heeft in zijn portefeuille water, beide zijn aanspreekpunt op het thema Nieuwe Natuur Schokland. Eventueel kan LTO ook professionele ondersteuning bieden vanuit LTO projecten.

Zie ook: Rijk trekt 12 miljoen euro uit voor Schokland

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen