Kerst | Kap je eigen kerstboom in het Kuinderbos

Kap je eigen kerstboom editie 2019
Foto: SBB Kuinderbos

Op zaterdag 12 december 2020 kan iedereen die wil weer zijn eigen kerstboom zagen bij Staatsbosbeheer in het Kuinderbos. Tussen 9.00 en 15.00 uur staan de boswachters klaar. Het is inmiddels een traditie waarbij vele gezinnen samen buiten aan de slag gingen op zoek naar de mooiste kerstboom van het bos.

Een kerstboom tot twee meter kost acht Euro, grotere bomen hebben afwijkende prijzen. De voorraad bestaat uit meer dan 1000 bomen dit jaar. Bezoekers mogen zelf in het bos een boom uitzoeken en hem daarna zelf omzagen of desgewenst met kluit uitspitten. Indien nodig kan de boswachter daarbij helpen.

Boswachter Harco legt uit: ‘Soms worden kerstbomen in de Belgische Ardennen al in oktober gezaagd om te voorkomen dat ze in de sneeuw geoogst moeten worden. Echt vers zijn deze bomen dan niet meer te noemen. Doordat mensen bij Staatsbosbeheer een eigen kerstboom mogen zagen weet ze zeker dat hij vers is en zal dit enorm schelen bij ‘naalduitval’ van de kerstboom. Bovendien is het elk jaar weer een feest voor jong en oud om zelf de kerstboom uit te kiezen’

Corona maakt deze editie anders

Dit jaar is er geen gezellig kampvuur met trekzakmuziek en worden er geen warme chocolademelk en broodjes worst verkocht. Om het niet te druk te laten worden en zoveel mogelijk mensen dit pleziertje te gunnen worden er twee personen per auto toegelaten in het kerstbomenbos.

Het wordt een sobere editie waarbij SBB u graag de kans geeft een boom in de buitenlucht uit te komen zoeken. Echter na het omzagen moet zo spoedig mogelijk het veld verlaten worden om anderen ook coronaproof te laten zoeken. Er worden 50 klanten tegelijk toegelaten in het veld van 200 bij 25 meter dat in tweeën is gedeeld. Er zullen looproutes worden aangelegd en als er veel deelnemers komen moet er mogelijk even in de auto worden gewacht voordat er weer ruimte is in het kerstbomenbos. Volg de aanwijzingen van de parkeerwachters en maak het hen en uzelf niet moeilijker dan het allemaal al is. Loopafstanden zullen mogelijk ook iets groter zijn dan voorgaande jaren. Neem eigen gereedschap (zaag of schop) mee zodat hierdoor geen besmetting kan worden doorgegeven.

Let op elkaar bij deze editie in coronatijd. Vooraf aanmelden is verplicht via www.staatsbosbeheer.nl/kuinderbos. Hier meldt men zichzelf aan en ook de betaling wordt hier geregeld. Kom met maximaal twee personen in een auto, hierop wordt gecontroleerd en u wordt teruggestuurd als er meer personen in de auto zitten. Na aanmelding krijgt u enkele dagen voor 12 december instructie hoe u het kerstbomenbos in het Kuinderbos kunt bereiken.

Staatsbosbeheer levert ook grotere kerstbomen voor winkelcentra, dorps- en buurtpleinen en kerken tot acht meter. Deze zijn te bestellen op 0527-231706 (minimaal 3 werkdagen van te voren bestellen, afleveren elke vrijdag in december).

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden