BREINPUNT | Korja van der Werff en niet-aangeboren hersenletsel

Foto: aangeleverde foto FlevoMeer Bibliotheek Emmeloord

Na de zomermaanden worden de Breinpunt lezingen in FlevoMeer Bibliotheek weer opgestart op de vierde donderdagavond van de maand. De eerste avond op 28 september is een kennismaking met Korja van der Werff en niet-aangeboren hersenletsel.

EMMELOORD, 11-09-2023 – Wat begon als een doodnormale werkdag eindigde in een nachtmerrie voor Korja van der Werff (57). Na maanden van onzekerheid bleek ze niet-aangeboren hersenletsel (NAH) te hebben. Hierover maakte ze een zevental schilderijen om anderen te inspireren.

Het is september 2020 wanneer de leerkracht van groep 1 en 2 een oud papierbak wil gaan legen en op de terugweg struikelt over een paaltje. Daarbij belandt Korja op haar hoofd. De huisarts meldde dat zij een lichte hersenschudding had en een aantal weken rust moest nemen. Na 5 weken probeerde Korja weer het werk op te pakken, maar dit lukte totaal niet. Van de kleinste prikkels kreeg zij hoofpijn en was ontzettend gauw moe. Na een paar uurtjes werken, was zij helemaal kapot. Zowel mentaal als fysiek. Het werken heeft zij nog drie maanden vol gehouden, maar het ging steeds slechter met Korja.

Op het laatst lag zij hele dagen op de bank en was haar hoofd omhoog doen al te veel. Tv, appjes, ander geluid of bezoek kon zij niet verdragen. Een langsrijdende auto voelde alsof er een straaljager overvloog. Op advies van de neuroloog ging Korja naar Revalidatie Friesland (Antonius Sneek) waar niet-aangeboren hersenletsel geconstateerd werd. Hier heeft zij revalidatie therapie gevolgd. Ook heeft zij bij Neuro RC in Leeuwarden neuro plasticiteitstraining gevolgd. Een therapie volgens de nieuwste inzichten.

Ongeveer anderhalf jaar na de val heeft zij haar grootste hobby, schilderen, weer opgepakt. Met de timer op een half uur per dag, is haar eerste schilderij van de (toen nog niet bedachte) reeks van zeven portretten ontstaan. De reeks heeft de mooie pakkende titel: Into the Wild. Met de zeven portretten drukt Korja haar verwerking van haar ongeval uit. Hiermee inspireert zij anderen. Mensen die hetzelfde hebben meegemaakt zijn onder de indruk. Ook naasten van getroffenen en hulpverleners weet zij ermee te raken. Zij geven aan dat er nu beter begrepen wordt
wat mensen met niet-aangeboren hersenletsel voelen en hoe het is om te moeten leven met overprikkeling. De schilderijen met begeleidende tekst, luisterteksten, muziekfragmenten en blogverhalen zijn nu zelfs uitgegeven in een boek.

Het leven van Korja zal nooit meer hetzelfde worden. Toch gaat het nog steeds in kleine stapjes beter. Met zo nu en dan een kleine terugval waardoor zij snel overprikkeld en moe is. Wel is zij optimistisch over de toekomst. Dit komt ook naar voren in haar laatste schilderij.

Donderdag 28 september van 19.15 uur tot ongeveer 20.45 uur zal Korja haar schilderijen (op een scherm) bij het Breinpunt in de FlevoMeer Bibliotheek in Emmeloord laten zien en haar verhaal erbij vertellen. Tevens zal zij wat meer uitleg geven over overprikkeling en zal zij de aanwezige meenemen met haar ervaring met neuro plasticiteitstraining. Kortom een interactieve avond over niet-aangeboren hersenletsel en verstoorde prikkelverwerking.

Deze avond wordt verzorgd door Neuronetwerk NOP-Urk. Neuronetwerk is een groep professionals en mantelzorgers die werken aan o.a. betere samenwerking en meer bekendheid voor Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) binnen NOP-Urk. In Neuronetwerk NOP-Urk participeren o.a. Breinlijn Flevoland, Revalidatie Friesland, MEE, ZONL, Caritas, Carrefour, ZONL, Interakt Contour en Bartimeus.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen