Vergeten Zwarte Goud behoort tot het Immaterieel Erfgoed van Nederland

Op bezoek bij Ad van Hoorn
Op bezoek bij Ad van Hoorn
Foto: eigen foto

Het ‘Vergeten Zwarte Goud’ behoort sinds deze week tot het Netwerk Immaterieel Erfgoed. Een groep muziekliefhebbers uit Sint Jansklooster en Zwartsluis heeft daarvoor het initiatief genomen. De ‘goudzoekers’ organiseren volgend jaar een groot tributefestival in Sint Jansklooster waarop ze ook een boek presenteren.

SINT-JANSKLOOSTER / ZWARTSLUIS, 26-07-2022 – Het Netwerk Immaterieel Erfgoed laat de variëteit aan cultuuruitingen zien die erfgoedgemeenschappen, groepen of individuen zelf erkennen als immaterieel erfgoed. Daarvoor leveren ze dus zelf een beschrijving aan. De Goudzoekers wijzen daarin op de waarde van de muziek die vroeger op elpees en singles verscheen.

Eigen cultuur

Veel van die schijven zijn schaars. Verzamelaars betalen soms veel geld voor de meest zeldzame exemplaren. Ook is er een eigen cultuur met bijvoorbeeld vinylcompetities en beurzen ontstaan rond verzamelaars en muziekliefhebbers. Bovendien leidde de muziek van vroeger tot muzieksoorten die nog steeds populair zijn.

Muzikaal genot

“Muziek draaien van vinyl is de meest zuivere vorm van muzikaal genot. De cultuur rondom de verzamelaars van het vinyl kenmerkt zich daarom door verbinding met- en door muziek. Het verbindt de generaties. Ouders en grootouders raken daardoor met elkaar in gesprek over wat muziek is en wat dit voor eenieder betekent (heeft)”, zeggen de initiatiefnemers.

Groot festival

Zij interviewden de afgelopen maanden tientallen artiesten die soms nog steeds bekend zijn en soms volledig in de vergetelheid verdwenen. Volgend jaar krijgen ze weer een podium tijdens een groots opgezet festival in Sint Jansklooster. Dit evenement staat voor 3 juni 2023 op de kalender. Kijk voor alle informatie op Het vergeten zwarte goud | hetvergetenzwartegoud.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen