Evert de Graaff en Geke van der Sloot op shortlist Lelyprijs 2021

Foto: PBCF

Evert de Graaf uit Emmeloord en Geke van der Sloot van Urk zijn samen met het Almeers Jeugd Symfonie Orkest kanshebbers voor de cultuurprijs Lelyprijs 2021.

De jury van de Lelyprijs 2021 kon kiezen uit zeventien zeer geschikte kandidaten. Het is nu aan het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Flevoland om te kiezen wie van de drie voorgedragen kandidaten de winnaar wordt. Dat wordt in mei bekend gemaakt.

Evert de Graaff

Evert de Graaf uit Emmeloord heeft een website (emmeloord.info) gemaakt met alle wetenswaardigheden van de Noordoostpolder. Een belangrijk onderdeel van zijn website betreft het overzicht van alle kunstwerken, gebouwen en cultureel erfgoed. Deze staan overzichtelijk gerangschikt en geven detailinformatie over het kunstwerk zoals de kunstenaar, datum van plaatsing, gebruikte materialen, verdere wetenswaardigheden en meest belangrijk, wat het voorstelt.

Daarnaast heeft hij alle kunstwerken in de openbare ruimte in de polder van een QR-code voorzien in overleg met de betreffende gemeentes. Via deze codes kunnen bezoekers of toevallige passanten de achtergrond van het kunstwerk snel op hun smartphone tevoorschijn toveren.

Geke van der Sloot

Geke van der Sloot uit Urk geeft al meer dan 40 jaar onbezoldigd zangles en leidt een zangschool voor Urker jeugd. In 1980 is Van der Sloot begonnen haar missie onbezoldigd uit te dragen om zo het zangonderwijs weer op de lesroosters van de scholen te krijgen.

Hiervoor heeft zij sinds de start van haar missie dagelijks gratis zangles gegeven aan de Flevolandse jeugd, met name uit Urk en Noordoostpolder. Zij heeft hiervoor een eigen methode ontwikkeld waarmee ieder kind in principe kan leren zingen, net zoals het kan leren schrijven en rekenen. Gemakshalve wordt dit de ‘methode Geke’ genoemd. Het repertoire omvat zowel religieuze- als niet religieuze- alsook klassieke en algemene liederen.

Stichting Almeers Jeugd Symfonie Orkest (AJSO)

Het Almeers Jeugd Symfonie Orkest is al vele jaren een begrip in Almere en omgeving. Onder de stichting vallen vier orkesten. Voor de jongsten begint het met de strijkersklas, vervolgen is er de orkestklas voor de leeftijd 8 tot 12 jaar. Voor de oudere jeugd is er het junior orkest en tot slot zitten de meest getalenteerde muzikanten in het toporkest. Verder kent de stichting een theaterorkest en wordt er met ensembles gewerkt.

De orkesten treden regelmatig op zowel binnen de provincie Flevoland als in Nederland en soms ook daarbuiten. Bij het dertig jarig bestaan (2017) was er een jubileumuitvoering in een uitverkocht Concertgebouw in Amsterdam.

Over de Lelyprijs

De Lelyprijs wordt sinds 1996 ieder jaar uitgereikt aan een organisatie, persoon of initiatiefgroep die zich provinciaal of binnen de gemeente heeft onderscheiden met activiteiten op het gebied van cultuur of natuur. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €5000 euro te besteden aan cultuur of natuur én een kunstwerk van Siemen Bolhuis.

De winnaar ontvangt de Lelyprijs 2021 in september uit handen van Leen Verbeek, de commissaris van de Koning en tevens voorzitter van de Flevolandse afdeling van het Cultuurfonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen