Zandsculpturen in Kuinderbos met quizvragen in herfstvakantie

De wereld buiten lijkt een groot schilderspallet. Het zomergroen van bosschages is langzaam vervaagd en heeft plaats gemaakt voor een nieuw seizoen met de meest fabelachtige herfsttinten. Een dik knisperend tapijt van roestbruin, zachtgeel en diep donkerrood blad nodigt uit tot een lange frisse boswandeling in de vroege ochtend.

Paddestoelen, beukennootjes eikels en kastanjes  zijn er weer volop. In het Kuinderbos verraadt een luid schreeuwende Vlaamse gaai zijn aanwezigheid, hij heeft zojuist de zoveelste eikel verstopt om hem vervolgens nooit weer te vinden. In het voorjaar zal hier weer een jong eikenboompje verschijnen. Spinnenwebben hangen glinsterend gespannen tussen takken en grassprieten, wiegend in de wind die de verkleurde bladeren van de bomen blaast. Een heerlijk jaargetijde, die herfst. Echt een jaargetijde om er op uit te trekken.

Aan de Schoterweg in Bant start de zandsculpturen route van het Kuinderbos. Wel met de geldende corona maatregelen. Samen tegen corona blijft belangrijk. In de eerste kist is D-Day gezien vanuit een landingvaartuig te zien. Verder zijn onder andere een Brug te ver, Radio oranje, Anne Frank en de Dokwerker te zien.

In totaal zijn er negen sculpturen gemaakt. Bij elke sculptuur is een korte tekst te lezen over het uitgebeelde onderwerp. De route is ook een nuttig educatief uitje voor schoolklassen. Geschiedenis die nooit vergeten mag worden in een inspirerende natuurlijke omgeving. Voor het behoud is kijken met de ogen erg belangrijk.  De kosten voor het vervaardigen van de sculpturen zijn gesponsord door Firma van de Wiel uit Drachten, de aannemer van de zandwinnng in het nabij gelegen Schoterveld.

De route start aan de Schoterweg 150 meter voor huisnummer 5 in Bant. Daar staat een handwijzer in de berm die de looprichting aangeeft. Honden mogen uitsluitend aangelijnd meelopen. Bij de laatste sculptuur is er de mogelijkheid een vrijwillige bijdrage achter te laten.

Tijdens de herfstvakantie kunnen deelnemers aan het begin van de route een deelname formulier pakken en meedoen aan een leerzame quiz, de antwoorden zijn onderweg terug te vinden bij de sculpturen. De drie beste deelnemers krijgen een gewei van een jong edelhert.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen