Nationale Museumweek 2020 gaat door!

Foto: screenshot: nationalemuseumweek.nl

De Nationale Museumweek 2020 van 20 tot en met 26 april gaat gewoon door! Zij het online. Maar dat is wel zo leuk. Ga op ontdekkingstocht in meer dan 400 musea.

De Museumweek heeft als thema: “Ontdek samen – juist nu – ons échte goud. In vrijheid”. “In deze lastige tijden bieden museale collecties en eigen kunstwerken troost”, zo vermeldt de website nationalemuseumweek.nl

In een tijd waarin het publiek binnen moet blijven en het stil is in de musea, biedt de website museumliefhebbers de kans om toch de Nederlandse museumschatten te bekijken.

Bezoek Museum Schokland online

Museum Schokland neemt ook hieraan deel en geeft bezoekers in deze week de kans om het museum te bekijken via een online tour met rondleider Johannes ten Have. Hij vertelt over de geschiedenis van dit unieke stukje Nederland en over enkele bijzondere stukken uit de collectie, waaronder het pronkstuk: de 4000 jaar oude voetafdrukken. Zij behoren tot de oudste van Europa.

Daarnaast zijn er op de website van het museum veel leuke thuisopdrachten te vinden, waaronder opdrachten uit de expeditie-kit, kleurplaten en filmpjes.

Digitaal Gouden Pronkstuk op de Dam, Amsterdam

In voorgaande edities van de Nationale Museumweek werd er altijd een Gouden Pronkstuk onthuld. Dat gebeurt nu ook, maar dan in de vorm van een online Gouden Pronkstuk. Ruim 400 musea en hopelijk heel veel Nederlands brengen een ode aan 75 jaar culturele vrijheid.

Via museumweek.nl kunnen bezoekers het digitale Gouden Pronkstuk in een 360 graden omgeving bezoeken en bewonderen. Het Gouden Pronkstuk staat virtueel op de Dam, in Amsterdam. De vier panelen waaruit het eerbetoon bestaan “omarmen” het Nationaal Monument om op die manier het bijzondere karakter van die 75 jaar culturele vrijheid te benadrukken.

Wedstrijd deel je eigen kunstwerk

Ruim 400 pronkstukken van de musea zijn op de buitenwand van het kunstwerk te zien. Aan de binnenkant van het digitale kunstwerk komen persoonlijke pronkstukken van mensen zelf. Zij worden opgeroepen mee te doen aan de wedstrijd waarin ze hun eigen kunstwerk of datgene wat hen inspireert delen. Voor meer informatie en deelname: Op de foto met je eigen kunstwerk

De Nationale Museumweek is een initiatief van de Museumvereniging, de brancheorganisatie van ruim 400 musea in Nederland. Samen werken zij aan het versterken van het publiek belang van musea door een blijvende binding met museale collecties te stimuleren.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden