Eva Vriend in drieluik historische lezingen

Omslag van het boek van Eva Vriend
Foto: eigen foto

Eva Vriend geeft donderdag 27 februari een lezing over haar nieuwe boek in FlevoMeer Bibliotheek Noordoostpolder. Het is de tweede lezing ineen drieluik.

Ook dit jaar organiseren FlevoMeer Bibliotheek, Canon de Noordoostpolder, Cultuur Historisch Centrum en Vereniging Vrienden van Schokland een drietal lezingen over allerhande onderwerpen die raakvlakken hebben met de geschiedenis van de polder.

De tweede lezing wordt georganiseerd op donderdagavond 27 februari in FlevoMeer Bibliotheek Noordoostpolder, Harmen Visserplein 5. De lezing begint om 20.00 uur, met inloop vanaf 19.30 uur en de toegang is vrij.

Het verhaal van de Zuiderzee en haar kustbewoners

De schilderachtige stadjes rond het IJsselmeer spreken tot de verbeelding, met hun authentieke gevels, vissersboten en pittoreske havens. Hoewel ze onderling sterk verschillen, is er één gebeurtenis die leven en lot van alle kustbewoners met elkaar verbindt. Op 28 mei 1932 werd de Afsluitdijk gedicht. De overheid was ervan overtuigd dat dit Nederland zou voortstuwen in de vaart der volkeren. De kustbewoners stonden erbij, keken ernaar en moesten zich zien te redden. Hun Zuiderzee werd het IJsselmeer. Voortaan voeren hun botters uit op een zoetwaterplas.

Wat betekent zo’n ingrijpende verandering voor de cultuur, de identiteit en de toekomstdromen van mensen? Daarover schreef Eva Vriend “Eens ging de zee hier tekeer”. Het boek is vanaf 11 februari 2020 verkrijgbaar en op 27 februari komt Eva Vriend naar FlevoMeer Bibliotheek Noordoostpolder om persoonlijk te vertellen over het verhaal van de Zuiderzee en haar kustbewoners.

Over Eva Vriend

Eva Vriend (1973) is historica en schrijfster. Ze groeide op als boerendochter in de Noordoostpolder. Haar in 2013 verschenen bestseller Het nieuwe land, over de bijzondere ontstaansgeschiedenis van Flevoland, werd genomineerd voor de MJ Brusseprijs en de Libris Geschiedenis Prijs. In 2015 verscheen De helpende hand. Sinds 2016 werkt ze aan het interactieve project ‘Mijn Zuiderzee’ i.s.m. het Zuiderzeemuseum.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden