Lezing archeoloog RUG over scheepswrak Rutten

Kijkdag opgraving scheepswrak.
Foto: mhpublicaties

Archeoloog Yftinus van Popta houdt op donderdag 21 februari een lezing in FlevoMeer Bibliotheek Emmeloord over het scheepswrak dat vorig jaar bij Rutten werd opgegraven.

Het is alweer ruim een half jaar geleden dat bij Rutten werd begonnen met de opgraving van een vroeg 18e-eeuws koopvaardijschip. Het project rond de (vermoedelijk Engelse) koopvaarder werd geleid door maritiem archeoloog Yftinus van Popta van de Rijksuniversiteit Groningen.

Welke informatie heeft de opgraving opgeleverd en hoe staat het er nu mee? Die vraag ligt voor tijdens de lezing. Er is heel veel gevonden in het scheepswrak en gaandeweg de opgraving rees het vermoeden dat het gaat om een Engels schip, dat is vergaan tussen1715 en 1725.

Deze ondergangsdatering is gebaseerd op de ouderdom van bestek, servies, kleipijpjes en meetapparatuur die aan boord zijn gevonden. Lading, tuigage en bewapening leveren veel informatie over het reisdoel en mogelijk de oorzaak van de scheepsramp.

Voor geïnteresseerden schetst projectleider Van Popta de laatste stand van zaken rond het schip. De lezing, voortgekomen uit de samenwerking tussen Cultuur Historisch Centrum, Canon De Noordoostpolder en FlevoMeer Bibliotheek Noordoostpolder, begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk.

Expositie in gemeentehuis

In het gemeentehuis in Emmeloord is momenteel een expositie ingericht over de opgraving.

Voor meer informatie: Verhaal scheepswrak ontvouwt zich

Reacties

article
20442
Lezing archeoloog RUG over scheepswrak Rutten
Archeoloog Yftinus van Popta houdt op donderdag 21 februari een lezing in FlevoMeer Bibliotheek Emmeloord
https://noordoostpolder.nieuws.nl/cultuur/20442/lezing-archeoloog-rug-over-scheepswrak-rutten/
2019-02-05T16:28:23+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/241/2019/02/05162637/5Kijkdag-afgraving-scheepswrak-Hopweg-Rutten-30jun18-%C2%A9mhpublicaties.nl_.jpg
koopvaardijschip, RUG, scheepswrak, Yftinus van Popta
Cultuur, Nieuws