Evelien’s ‘People of Nepal’ in Cultuurbedrijf Noordoostpolder

Reeks portretten uit 'People of Nepal'
Foto: Evelien Fotografie

Verstilde beelden, studio-opnamen lijken het, maar niets is minder waar. Evelien Sikkema ving de blikken van ‘People of Nepal’ in momentopnames.

De serie portretten van Evelien Fotografie uit Emmeloord hangt in de foyer van het Cultuurbedrijf aan het Harmen Visserplein in Emmeloord. Zaterdag 3 november werd de expositie geopend ter gelegenheid van de Dag van de Kunstuitleen. 

‘People of Nepal’

Evelien maakt de serie tijdens een fysiek en emotioneel ingrijpende reis in 2017 met collega-fotografen naar Nepal. “Ik was nog nooit naar zo’n land geweest. Aan het eind van de dag komen alle indrukken die je opdoet wel binnen! Het grijpt je aan, maar tegelijkertijd besef je dat je als individu ook niets aan hun situatie kunt veranderen.”

Mensen leven temidden van de puinhopen veroorzaakt door een aardbeving in 2015. “We zeiden wel tegen elkaar: ‘Het lijkt net een filmset’. Het is zo onwerkelijk, wat je ziet.” 

Evelien maakte zo’n 3.000 foto’s, van natuurschoon tot portretten. “Lief en bijzonder”, noemt ze de bevolking. “Eerst durfde ik mensen niet ongevraagd te fotograferen. Maar ik wilde hun blikken toch vastleggen, dus na een paar dagen stap je over die schroom heen.”

Poseren was er niet bij. “Ik kan niet met hen communiceren, dus ik kon hen niet vragen om op een bepaalde manier te gaan zitten. Het was één moment, één blik en die moet je zien te vangen.”  

Qualified European Photographer

People of Nepal’ is opgebouwd uit stuk voor stuk fascinerende beelden van verweerde gezichten. “Later las ik dat mannen daar gemiddeld 59 en vrouwen 58 jaar worden. Misschien zijn die mensen wel veel jonger dan wij denken.”

Evelien stelde bij thuiskomst de serie van 12 portretten samen voor een QEP-kwalificatie (Qualified European Photographer). “Ik moest er gewoon iets mee! Ik wilde anderen laten zien wat zo’n indruk op me gemaakt heeft.” 

De prestigieuze titel wordt in Rome toegekend door een internationale vakjury. “Je kunt niet zomaar je mooiste foto’s insturen. Het moet echt een serie worden met een begin, een eind en een middenstuk.” Met advies van bevriende deskundigen kwam de serie ‘People of Nepal’ tot stand, die Evelien in november 2017 internationale erkenning opleverde. 

De serie portretten is sindsdien vertoond in de bibliotheek op Urk en in de Rabobank in Emmeloord. Van nu tot en met januari 2019 is ‘People of Nepal’ te bewonderen in het Cultuurbedrijf in Emmeloord.

Reacties

article
19203
‘People of Nepal’ in Cultuurbedrijf Noordoostpolder
Verstilde beelden, studio-opnamen lijken het, maar niets is minder waar. Evelien Sikkema ving de blikken
https://noordoostpolder.nieuws.nl/cultuur/19203/people-nepal-evelien-fotografie-cultuurbedrijf-noordoostpolder/
2018-11-04T20:42:14+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/241/2018/11/05113949/Evelienfotografie-expo-Nepal-20181.jpg
Evelien Fotografie, Evelien Sikkema, People of Nepal
Cultuur