De Queen Ann blijft in onze streek

Queen Ann
Queen Ann
Foto: SBB

Nabij Rutten is de afgelopen maanden een opgraving gedaan naar een 17e eeuws schip door de rijksuniversiteit van Groningen.

Na goed overleg tussen de provincie Flevoland als eigenaar van vondsten en de universiteit van Groningen is Staatsbosbeheer de nieuwe eigenaar geworden van een deel van het opgegraven hout. De spanten van ca 1,5 meter lang van dit schip worden vandaag 20 september ca. 50 cm ingegraven in een deel van het Schoterveld. Ze geven de contouren van dit voor de Zuiderzee uitzonderlijke grote schip weer in het landschap, doordat ze boven de grond blijven uitsteken.

Door de onderzoekers is het schip gedoopt in de QUEEN ANN. Deze naam dankt het schip aan de vondst van lepels met een inscriptie en afbeelding van deze Engelse koningin. Deze naam en thuishaven Rutten worden op een boordplank aangebracht. Mocht later de echte naam van het schip nog worden achterhaald, dan wordt de naam uiteraard aangepast. In een later stadium zal er nog een informatiepaneel worden geplaatst met het verhaal en de vondsten van dit schip.

Staatsbosbeheer werkt hieraan mee omdat het van mening is dat het schip een verhaal vertelt van de Noordoostpolder. Hoe kan dat mooier dan wanneer het visueel zichtbaar blijft.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen