Symfo Classics bewijst: symfonische rock lééft!

Symfo-Classics
Symfo-Classics
Foto: Harrie Muis

De concertreeksen van Symfo Classics tonen aan dat symfonische rock leeft. En dus komt er een vierde concertreeks met de première op vrijdag 28 september in Emmeloord.

Met in hun bagage de wereldhits en andere topmuziek van onder meer Pink Floyd, Genesis, Marillion en Yes toeren zeven mannen en één vrouw vanaf 28 september door Nederland. Nieuwe gitarist Rob Winter geniet met volle teugen: “We repeteren soms dagenlang achter elkaar, heerlijk!”

Ruim 20 jaar lang fungeerde Rob Winter als gitarist van Marco Borsato. Maar hij speelde ook bij Toontje Lager, Robbie Valentine en Kayak. Met die laatste band is de link naar symfonische rock gelegd. “Ik draaide vroeger Genesis, Pink Floyd, maar vooral Queen”, vertelt Winter aan de telefoon.

“Door Queen ben ik gitaar gaan spelen (06), Bryan May is een held van me, net als Jimi Hendrix, Jeff Beck en Jan Akkerman. Man man man, die gasten zijn zó goed. Toen ik eenmaal zelf de elektrische gitaar in de hand nam, rond mijn tiende, voelde dat als liefde op het eerste gezicht. Ik doe niets liever, er gaat geen dag voorbij zonder dat ik een gitaar aanraak.”

Bowie en Queen

Bij Symfo Classics neemt Rob Winter gretig de plek in van Joost Vergoossen, die een mooie uitdaging vond in Duitsland. Momenteel repeteren de bandleden intensief om alle nummers onder de knie te krijgen. “Er komt in ieder geval een Genesis-setje voorbij van Firth of fifth, Turn it on again en Land of confusion, van Yes spelen we Roundabout en Owner of a lonely heart, Marillion zit in het avondvullende optreden met Kayleigh en Lavender en Storm and thunder van Earth & Fire houdt, onder meer, de Nederlandse eer hoog. Ik zou graag iets van David Bowie willen laten horen, omdat hij ook een periode had waarin zijn muziek behoorlijk symfonisch klonk. En ja, natuurlijk staat een nummer van Queen op mijn verlanglijstje. Maar ik weet niet of dat gaat gebeuren.”

Uit de tijd?

Je hoort weleens dat symfonische rock uit de tijd is, dat niemand nog zit te wachten op die ingewikkelde akkoordenschema’s en onnavolgbare tempowisselingen en al helemaal niet op lang uitgesponnen gitaarsolo’s, maar Winter kan er niets mee: “Het zal wel, wat moet ik ermee? Er komen veel mensen op de concertreeksen af en ja, de gemiddelde leeftijd is best hoog. Maar ik verwacht ook kinderen in de zaal die met hun ouders meegaan. Ik ben ervan overtuigd dat het genre wel weer terugkomt, dat er straks opnieuw behoefte is aan (wat) ingewikkelde muziek, in plaats van het monotone boemboemboem. Wij doen in ieder geval onze stinkende best om het genre in de belangstelling te houden, want dat verdient het.”

Vierde concertreeks

En dus komt er een vierde concertreeks van Symfo Classics met de première op vrijdag 28 september in Emmeloord. De band bestaat deze keer uit Edward Reekers (zang, toetsen), Cindy Oudshoorn (zang), Martin van der Starre (zang), Rob Winter (gitaar), Hubert Heeringa (multi-instrumentalist), Werner van Gool (toetsen), Jan van Olffen (bas) en Sjoerd Rutten (drums). Acht muzikanten die hun sporen in de (symfonische) muziekwereld ruimschoots hebben verdiend en die een aantal symfonische rockklassiekers oppoetsen en springlevend houden. Zij tonen aan: symfonische rock lééft!

www.symfoclassics.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen