Schapen langer in Burchttochtgebied

Staatsbosbeheer laat dit jaar langer schapen grazen in het Burchttochtgebied (naast Wellerwaard). Dit om zeldzame planten wél en boomopschot géén kans te geven.

Afgelopen voorjaar zijn er schapen in het gebied gekomen om wilgen en andere boomvormers in toom te houden. Het gebied was daarvoor in tweeën gedeeld om beide helften om en om te laten begrazen. Kort na de komst van de schapen bleken er echter zeer zeldzame planten te groeien in het deel tegen het Friese pad aan.

Bijzondere flora

De bijzondere plantengroei kan zich ontwikkelen omdat het Burchttochtgebied is afgegraven is tot op zeer oude zandlagen. Onder meer de bijenorchis en de moeraswespenorchis zijn gevonden, maar ook geelhartje, rond wintergroen en schaafstroo. “Het is een relatief ‘jong’ natuurgebied”, merkt boswachter Harco Bergman op, “en meer bijzondere planten zijn te verwachten”.

Honden langer aan de lijn

Om de planten uit te laten bloeien en in kaart te brengen konden de schapen er tijdelijk niet weiden. Het gedeelte moet nu wel begraasd worden, maar dat betekent tevens dat honden langer aangelijnd moeten blijven. In plaats van tot 1 september is die periode dit jaar verlengd tot 15 oktober.

Hondenbezitters houden zich over het algemeen goed aan het aanlijngebod. Helaas is er echter ook een schaap door een hond aangevallen. “Het schaap heeft de aanval met de dood moeten bekopen. Wat ons ook steekt is dat de eigenaar zich niet gemeld heeft om de schade te vergoeden”, aldus Bergman.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen