Belevingstocht brengt historisch besef vanuit Zuiderzeewet

De pier.
De pier.
Foto: Boerderij de Zuiderkrib

Kom, luister en bewonder, een stukje historisch besef meegeven vanuit de Zuiderzeewet 100 jaar geleden. Dat was het uitgangspunt van de belevingsfietstocht rondom Oud-Kraggenburg van afgelopen zaterdag 30 juni.

‘Een rondje waarbij we letterlijk alle grenzen over zijn gegaan om deze tocht voor elkaar te krijgen’, vertelt organisator Heidi Vereecken van Xtrakragt, die tevreden terugkijkt op de geslaagde belevings fietstocht. Particulieren en vrijwilligers die er wel de sjeu van inzagen om dit te proberen stonden zaterdag klaar om iedereen het verhaal van Kraggenburg en de vaarweg naar Zwolle te vertellen of te laten zien. ‘En aan de reacties te horen is dat gelukt!’  Het ‘verhaal van’ werd vertelt om iedereen te laten weten waarom er in de Noordoostpolder toch zomaar een eilandje ligt temidden van de akkers.

Van ver buiten de gemeentelijke grenzen reisde men af om mee te doen.  Onderweg was er van alles te beleven: van zelf gedichten schrijven tot luisteren in de schaftkeet naar oude verhalen van weleer of de mooie rondleidingen op Oud Kraggenburg, de Ketting en zelfs een kijkje aan de kant van Genemuiden over de biezentijd in het Zwartemeer. Als slagroom op de taart werd er nog een boottochtje met de GM57 langs de voormalige Zuiderkrib, die nog steeds zichtbaar is in het Zwartemeer, gemaakt. Terug fietsend langs de oude Zuiderzeekust klimmen de deelnemers de dijk op om het gedicht van Heleen Bosman te lezen. ‘Wellicht voor herhaling vatbaar,’ meent Vereecken. ‘Maar dan met iets minder oosten wind’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen