Tulpenpanelen van zijde in Museum Nagele

Tulpenpanelen van zijde door Harm Harms.
Tulpenpanelen van zijde door Harm Harms.
Foto: Museum Nagele

Tijdens het Tulpenfestival 2018 in Noordoostpolder zijn tulpenpanelen van zijde te bewonderen in Museum Nagele. Speciaal voor de periode dat de tulpen volop in bloei staan, heeft Harm Harms uit Oldeberkoop enkele tulpenpanelen van zijde beschikbaar gesteld om in Museum Nagele aan het publiek te laten zien.

Harm Harms

Met een grote schat aan kennis en de beheersing van vele technieken is Harm Harms een zeer veelzijdig kunstenaar en ontwerper. Hij is vooral ook bekend van zijn innovaties in textielmanipulatie- en transformatietechnieken. In 1993 heeft hij de Funpump ontdekt voor het beschilderen van textiel en die techniek is ook gebruikt bij de Tulpenpanelen. Sinds 1998 is hij zich ook in vilt gaan verdiepen met prachtige modische ontwerpen voor de Belgische modedesigner Ines Raspoort als gevolg.

In 1980 is hij, naast een baan als docent Tekenen en Handvaardigheid in het Middelbaar Beroepsonderwijs samen met echtgenote Meinie Wardenier de firma Hawar gestart waar hij de docent verf- en vilttechnieken is en ook één van de docenten van de Kunstklassen.

Vanwege z’n grote kennis van verftechnieken en z’n artistieke talent werd er veelvuldig een beroep op hem gedaan voor speciale projecten als theaterkleding voor Nynke Laverman en Marijke Geertsema en voor de film Nova Zembla met Doutzen Kroes in een hoofdrol.

Ook Claudy Jongstra deed regelmatig een beroep op z’n kennis evenals veel jonge ontwerpers. In oktober 2017 begeleidde hij in het Hawar-atelier een groep design-studenten uit Qatar.

Gedurende vele jaren was hij lid van de Kunstverein Seide in Duitsland met groepsexposities op Insel Mainau in de Bodensee en Rothenburg o/d Tauer. Ook heeft hij geëxposeerd tijdens het Textielfestival van 2010 in de Hortus in Leiden.

Hij gaf workshops en lezingen in binnen- en buitenland o.a. bij Galerie Smend in Keulen, in Frankrijk tijdens het Festival du Soie, in Zwitserland, België, Italië (Milaan) en vorig jaar in Palestina op uitnodiging van de stad Amsterdam. In Parijs gaf hij een lezing tijdens een jubileum van d’Art et de Soie.

Sinds 2004 is hij fulltime actief voor Hawar in het Hawar-textielinstituut, gevestigd in een prachtig schoolgebouw in Oldeberkoop.

Naast deze activiteiten is hij sinds 1995 hoofdredacteur van Vezel, voorheen de Spin- en Verfkrant. Onder zijn leiding en met de inbreng van zijn zoon Jan Jouke als vormgever groeide de krant uit tot een prettig leesbaar en praktisch textieltijdschrift met een gestaag groeiend aantal abonnees.

De Tulpenpanelen van Harm Harms zijn van 19 april tot en met 6 mei te bezichtigen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen