Papierknipkunstenaar Henk Kaptein exposeert in provinciehuis

papierknipkunstenaar Henk Kaptein
Foto: eigen foto

Papierknipkunstenaar Henk Kaptein van Urk exposeert vanaf 23 februari in het provinciehuis in Lelystad. De expositie heet ‘100 jaar Zuiderzeewet en werk, gevangen met een schaar’.

In de expositie zijn werken te zien die de inpoldering en drooglegging zelf verbeelden, maar ook wat er door de drooglegging aan sfeer en romantiek rondom de Zuiderzee is verdwenen.

De expositie wordt vrijdag 23 februari 2018 om 16.00 uur geopend door de wethouder van cultuur van de gemeente Urk, de heer F. Brouwer. De expositie is tot en met 9 april 2018 te zien in het provinciehuis, Visarenddreef 1 te Lelystad. Openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag tijdens kantooruren.

Papierknipkunstenaar Henk Kaptein

Henk Kapitein (56) in het dagelijkse leven werkzaam als docent CKV/Beeldende Vorming. Hij heeft  sinds hij in 1992 begon als papierknipkunstenaar een totaal eigen stijl ontwikkeld waarmee hij zich onderscheidt onder papierknipkunstenaars uit heel Europa. Hij begon als ‘knippend tekenaar’, waarbij de schaar de vervanger was van het potlood. Zijn laatste werken zijn echter puur gebaseerd op het creëren van zo min mogelijk witte ruimten in zwart papier, waardoor er een geheel eigen beeldvorm ontstaat.

Kaptein maakt met schaar en papier werken die variëren van A5 tot en met A1 formaat. Hij heeft diverse beelden van 100 jaar Zuiderzeewet en werk vastgelegd. In zijn werken zijn diverse stromingen binnen de beeldende kunst waarneembaar, zoals Op-Art, Realisme, Pointillisme en Art Nouveau.

Kaptein heeft inmiddels medewerking verleend aan diverse TV-opnames, zowel regionaal als landelijk. De papierknipkunst zelf staat sinds 2013 op de lijst van beschermd immaterieel erfgoed van Unesco.

 

 

Reacties

article
16005
Expositie papierknipkunstenaar in provinciehuis
Papierknipkunstenaar Henk Kaptein van Urk exposeert vanaf 23 februari in het provinciehuis in Lelystad. De
https://noordoostpolder.nieuws.nl/cultuur/16005/16005/
2018-02-08T12:49:49+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/241/2018/02/08124853/Expositie-Henk-Kaptein-in-provinciehuis.png
Henk Kaptein, papierknipkunst
Cultuur