Oud-Emmeloorder schreef boek over oorlogsverleden opa

Ronald Nijboer en zijn boek 'Tabé Java, Tabé Indië'
Ronald Nijboer en zijn boek 'Tabé Java, Tabé Indië'
Foto: eigen foto

Oud-Emmeloorder Ronald Nijboer is op vrijdag 16 februari te gast in FlevoMeer Bibliotheek Emmeloord. Hij vertelt over zijn debuutroman over het koloniale oorlogsverleden van zijn opa.

‘Tabé Indië, tabé Java’ is het verhaal van de opa van Ronald Nijboer, die in 1945 als oorlogsvrijwilliger naar Indië reisde. Zijn kleinzoon heeft zeventig jaar later de reis van Evert-Jan Nijboer gereconstrueerd en het verhaal opgeschreven.

Drie jaar na het overlijden van Evert-Jan Nijboer vindt zijn kleinzoon de spullen van opa uit diens legerkist. Hoewel zijn opa altijd heeft gezwegen, blijkt nu opeens hoeveel impact het verblijf in Indië heeft gehad: drie dagboeken, een fotoalbum, losse foto’s, ruim 300 brieven zijn bewaard gebleven.

Nijboer duikt in het verhaal en meer. Hij onderzoekt het lot van de oorlogsvrijwilligers, die altijd een status aparte hielden en verdiept zich in de vraag waarom een hele generatie Indiëgangers heeft gezwegen.

Over zijn zoektocht vertelt Nijboer in FlevoMeer Bibliotheek op vrijdag 16 februari a.s. De inlooplezing begint om 14.30 uur, aanmelden is niet nodig, de toegang is gratis.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen