Vanaf 1850 al plannen voor drooglegging

Curiosa Poldriana 2017
Curiosa Poldriana 2017
Foto: mhpublicaties.nl

Henk Huisman uit Marknesse was zaterdag 14 oktober één van de weinige standhouders van de ruilbeurs Curiosa Poldriana in de bibliotheek in Emmeloord.

Veertig jaar geleden kwam Huisman naar de Noordoostpolder vanwege werk bij de NLR. Als inwoner van Marknesse was hij zo’n vijftien jaar betrokken bij Historisch Marknesse. „Daar werd de kiem gelegd voor wat hier ligt”, vertelde hij over zijn uitstalling.

Hij werkte mee aan de samenstelling van een boek over de sluis in Marknesse. „Daarvoor bezochten we archieven en toen groeide bij mij de belangstelling om die boeken zelf in bezit hebben.”

Huisman verzamelt boeken, rapporten en documenten over de drooglegging van Noordoostpolder, de Zuiderzeewerken en de Zuiderzeevereniging. Inmiddels heeft hij zo’n duizend exemplaren verzameld, waaronder bijzondere documenten met onder meer plannen die nooit uitgevoerd zijn.

„Vanaf ongeveer 1850 werden er al plannen gemaakt om de Zuiderzee droog te leggen.” Hij toont een boekwerkje met plannen van onder meer Van Diggelen, Leemans en Wenmaeker. „In Emmeloord is een hele wijk naar die plannenmakers genoemd.”

En nog steeds is Huisman op zoek, het liefst naar originele plannen en tekeningen. „Tegenwoordig wordt veel gedigitaliseerd en dan worden de originele documenten opgeruimd. Dat vind ik zonde.”

Suikerzakjesverzameling Jaap Bos

Bij ‘het sluiten van de beurs’ kwam Jaap Bos uit Emmeloord op bezoek met enkele mappen uit zijn suikerzakjesverzameling. Noem een plaatsnaam in Nederland en Jaap Bos uit Emmeloord heeft er vast wel een suikerzakje van.

Van Noordoostpolder heeft hij van ieder gewezen en nog bestaand horecabedrijf minstens een exemplaar. Zijn verzameling had niet misstaan op de Curiosa Poldriana.

Lees voor zijn verhaal: Suikerzakjesverzameling Bos curieus historisch archief

Meer over Curiosa Poldriana:

Curiosa Poldriana als opmaat naar CHC

Rara, wat is dat?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen