Curiosa Poldriana als opmaat naar CHC

In de bibliotheek Emmeloord werd zaterdag 14 oktober de Curiosa Poldriana gehouden. Een ruilbeurs annex informatiemarkt gericht op de lokale geschiedenis.

FlevoMeer Bibliotheek organiseerde het evenement in samenwerking met Stichting Canon De Noordoostpolder. Het idee was spontaan ontstaan tijdens de historische dag in het kader van Noordoostpolder 75 Jaar Droog op 9 september.

Informatie was tijdens Curiosa Poldriana volop verkrijgbaar, uiteraard vanuit de bibliotheek en Stichting Canon De Noordoostpolder, maar ook van Museum Nagele, Museum Schokland en Historisch Marknesse in Woord en Beeld.

Het aandeel persoonlijke (curieuze) verzamelingen was wat mager, maar bestuursleden Aukje van der Molen en Wim Logtmeijer van Canon De Noordoostpolder zijn niet ontevreden over de publieke belangstelling.

„Het moet nog wat landen”, zegt Logtmeijer, maar wat hem betreft komt er een vervolg. „Volgend jaar wordt 100 Jaar Zuiderzeewet gevierd, daar sluit zo’n idee prima op aan.”

„Wij vangen hier vandaag vooral mooie verhalen en persoonlijke herinneringen”, vertelt Van der Molen, „Feiten die we niet kenden en die we na gaan trekken omdat we die nodig hebben voor de canon.”

Ze vult aan dat de stichting bewustzijn wil kweken voor nalatenschappen van polderbewoners in plakboeken en schoenendozen. Ogenschijnlijk van weinig waarde, „maar laat ze het alsjeblieft niet wegdoen, want misschien zitten er foto’s en feiten tussen die wij niet kennen.”

Cultureel Historisch Centrum in Poldertoren

Logtmeijer ziet een plek voor zich waar die plakboeken en schoenendozen afgegeven kunnen worden, een Cultureel Historisch Centrum (CHC) in de Poldertoren.

„Niets hoogdravends, maar een laagdrempelige entree waar je spullen kunt afgeven. Misschien kunnen we er exposities van maken die we ook weer uit kunnen wisselen met Historisch Marknesse.”

Logtmeijer wil tevens lobbyen om een toeristisch informatiepunt terug te krijgen in de Poldertoren. „Wat doe je als eerste als je ergens vreemd bent? Dan zoek je een toeristenoffice op om een stadsplattegrond te krijgen en te vragen wat je gezien móet hebben.”

Ruimte genoeg in de Poldertoren, stelt Logtmeijer. „Wij willen een CHC en de accommodatie is er! Er zijn voorzieningen zoals sanitair en je kunt overal computers neerzetten. De ruimte kunnen we prima delen met andere informatieve functies, zoals bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid.”

tekst: Margé Hof

Zie ook:

Rara, wat is dat?

Vanaf 1850 al plannen voor drooglegging

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen