Filmhuis opent seizoen met Paterson

Filmhuis Emmeloord opent zaterdag 23 september met de film Paterson, een eerbetoon aan de doorsneemens. Na afloop is er een borrel en een filmquiz.

Paterson is een eenvoudige buschauffeur in de gelijknamige stad Paterson, New Jersey. Zijn leven bestaat uit eenvoudige routines. Hij rijdt zijn dagelijkse route, hij observeert de stad door zijn voorruit en hij schrijft gedichten in zijn boekje. Thuis wacht Laura, zijn vrouw. Zij is zijn tegenpool, zij heeft ambitie.

Paterson is een ode aan de schoonheid van het onopvallende bestaan. Van veel vaart of spanning moet Paterson het dus niet hebben. En daar is het regisseur Jim Jarmusch nou precies om te doen. Er zijn al genoeg films waarin zoveel gebeurt dat het mensen nodeloos opjaagt. Paterson bewerkstelligt het tegenovergestelde: fascinatie voor de dagelijks terugkerende nietszeggendheid die het leven van de meeste mensen typeert.

Het leven van echtgenote Laura is elke dag anders. Bijna iedere dag heeft ze weer nieuwe dromen, telkens een ander, inspirerend project. Paterson houdt van Laura en zij houdt van hem. Hij steunt haar ambities en zij bewondert hem om zijn geheime gave voor poëzie.

‘Wie gelukkig wil zijn moet de wereld bekijken met een liefdevolle blik,’ schreef De Volkskrant. ‘Een film die dat voor elkaar krijgt is er om te koesteren.’ En daarmee is Paterson de juiste openingsfilm van een nieuw seizoen van Filmhuis Emmeloord.

Na afloop van de film, ter ere van de opening van het filmseizoen is er een borrel in het Huyscafé inclusief een zinderende filmquiz!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen