Schaap van kudde in Emmelerbos dood gevonden

Schaap dood aangetroffen in Emmelerbos.
Schaap dood aangetroffen in Emmelerbos.
Foto: gem. Noordoostpolder

Op de overnachtingsplek voor schapen in het Emmelerbos is dinsdagmorgen 24 september een schaap dood aangetroffen. Het vermoeden bestaat dat dat het werk is van een hond.

De berichtgeving op Facebook ontlokte boze reacties van een aantal hondenbezitters. Zij vinden de vermelding dat het schaap ‘waarschijnlijk door een hond is opgejaagd’ een ongenuanceerde aanname. De gemeente heeft daarom de een uitgebreide verklaring toegevoegd:

Omdat we veel reacties krijgen op het bericht, geven we jullie graag wat extra uitleg.

De schaapskudde loopt overdag rond met de herderin. Zij begint met de ronde rond half 10, zodat vroege hondenuitlaters hier geen last van hebben. Aan het eind van de middag gaan de schapen in de nachtopvang, dan gaat het hekje eromheen. Deze netten met stroom zijn hier speciaal voor gemaakt. De schapen zijn dit gewend en weten ook dat er stroom op staat. Ze blijven er daarom zelf bij uit de buurt. Normaal staat het net altijd strak. Gisterochtend was aan het hek te zien dat er van buiten naar binnen iets over het hek gesprongen is of er tegenaan. O.a. omdat het hek naar binnen gebogen was. Omdat er stroom op staat en dat ook op de bordjes staat, gaan we er vanuit dat er geen mensen op het hek hebben gestaan. Er stond genoeg stroom op, dat controleert de herderin iedere dag. Het beeld van dit schaap is dat het is opgejaagd. Om deze redenen is de meest waarschijnlijke verklaring dat het een hond is geweest. De schaapskudde is hier vaak en het gaat altijd goed. Het is niet bedoeld als beschuldiging, maar om aandacht te vragen hiervoor.

Wil je meer weten over de schaapskudde en hoe dit alles in zijn werk gaat? Of heb je vragen aan de herderin? Laat het ons weten in een reactie. Dan organiseren we daar een moment voor met de herderin in het Emmelerbos.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen